| Magyarország

Félig zebra félig szamár Ippo az igazi Zebramár!


zonkey01

Már négy hónapos Ippo, a Firenzében élő zebra-szamár hibrid. A csikó leginkább egy csíkos szamárhoz hasonlít.zonkey02

zonkey03

Még júliusban látta meg a napvilágot Ippo, egy firenzei zebra és szamár szerelemcsikója. Martin, a zebramén és Giada, a szamárkanca szomszédos kifutóban éltek egy vadasparkban, amikor Martin egy nap átszökött Giadához. Egy évvel később pedig megszületett Ippo, a zebmár kanca.

A zebra és más lófélék hibridjeit zebroidoknak nevezik. A pontosabb elnevezésük a szülők fajától függ, és mindig az apa fajának rövidítése szerepel elöl, az anyáé pedig hátul. A zebmáron kívül létezik például zebló (zebra-ló) és zóni (zebra-póni) is. A zebra-ló hibridek valamivel gyakoribbnak számítanak, míg a zebra-szamár hibridek elég ritkák.

zonkey04zonkey05

A zebroidok külsőre alapvetően a nem zebra szülőre hasonlítanak, de csíkosak, a csíkok pedig főleg a lábakra vagy a nyaki részre korlátozódnak. Arany zebrának nevezik azokat a ló-zebra hibrideket, ahol a ló szülő pej (barna), és a hibrid pedig barna alapon csíkos. Természetüket tekintve az utódok már sokkal inkább a zebrákra hasonlítanak, ugyanis nagyon temperamentumos állatok.

A vadaspark munkatársai még nem tudják, hogy Ippo termékeny-e. A kromoszómák eltérő száma miatt (a szamárnak 62 van, a zebrának 32 és 46 között) ugyanis a mén zebmárok jellemzően sterilek, míg a kancák ritkán termékenyek lehetnek.

zonkey06

zonkey07Forrás: funguerilla


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük