| Magyarország

Költségvetés – Novák Katalin: a családok 243 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak jövőre

Illusztráció: magyar forint | Forrás: pixabay.com

A magyar családok 243 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak jövőre, mint az idén, a családtámogatások így összességében 1743 milliárd forintra emelkednek a 2017. évi költségvetésben – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral közösen tartott tájékoztatót. Az államtitkárok azt hangoztatták, hogy a jövő évi költségvetésnek mindenki – a jövedelmi viszonyaitól függetlenül – a nyertese lesz, a rosszabb és a jobb anyagi helyzetben lévő családok is.Novák Katalin tájékoztatása szerint jövőre a kétgyermekes családok adókedvezménye tovább nő és 30 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 25 ezerről. A családi adókedvezmény keretösszege 277 milliárd forintra emelkedik, ez 8 százalékkal több, mint az idén – fűzte hozzá. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű csaknem 110 ezer család teljes egészében megőrizheti a bruttó jövedelmét – mondta az államtitkár.

Hozzátette, az ingyenes tankönyvellátottak köre tovább bővül, és 2017 szeptemberétől már az ötödik évfolyamos diákok szüleinek sem kell fizetniük az iskolai könyvekért. Kitért arra, hogy az élelmiszeráfa-csökkentés is minden családot érint, ennek köszönhetően 35-40 ezer forintot is meg tudnak majd spórolni.

Az államtitkárok beszámoltak arról, hogy jövőre is folytatják a munkahelyvédelmi akciót, amelynek lényege, hogy a sérülékenyebb társadalmi csoportokba tartozóknak – köztük a fiataloknak, a nyugdíj előtt állóknak vagy a megváltozott munkaképességűeknek – munkát adó cégek számára járulékkedvezményt adnak.

Czibere Károly is arról beszélt, hogy jövőre mindenki, így a társadalom legelesettebbjei, köztük a hátrányos helyzetű gyerekek is előrébb léphetnek a költségvetésnek köszönhetően.

Azt mondta, komoly eredményeket értek el az elmúlt két, két és fél évben, így a valamennyi szegénységi kockázatnak kitett emberek száma 465 ezerről 293 ezerre, azaz a harmadával csökkent a KSH mérése szerint. A jövő évi költségvetés ezen az úton visz tovább – fűzte hozzá.Felhívta figyelmet arra, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára, és a szükséges forrást is biztosítják a feladathoz. Jelezte: ennek megfelelően jövőre 74 milliárd forintot adnak erre, az idei 71,7 milliárd után.

Szólt arról is: a kormány stratégiája az, hogy nem segélyezéssel, hanem a foglalkoztatási lehetőségek javításával kell esélyt adni a szegénységnek kitett embereknek. Hozzátette: az elmúlt hat évben a munkanélküliségi ráta 11-12 százalékról 6 százalék közelébe süllyedt, és a foglalkoztatottak száma már a 4,3 milliót súrolja, amire az elmúlt 25-26 évben nem volt példa.

Az államtitkár azt mondta, részben a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően az elmúlt két és fél, három évben 600 ezerrel csökkent a veszélyeztetettségnek kitett emberek száma. Azt hangoztatta, mivel a közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz arra, hogy az érintettek el tudjanak helyezkedni a versenyszférában, rugalmasabbá teszik a rendszert például az elhelyezkedési juttatás bevezetésével.

Czibere Károly kérdésre válaszolva a szülőtartás intézményéről szólva azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy az idősek számára nyújtott ellátások feltételei javuljanak. Nem arról van szó tehát, hogy a szülőtartás intézményével a kormány le kívánna építeni bármilyen szolgáltatást, sőt, a szakápolási férőhelyek bevezetésével több pénzt kap az időseket ellátó rendszer – tette hozzá.

– Budapest, 2016. május 23., hétfő (MTI) –
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük