| Magyarország

Megvadultak a kamerák láttán a migránsok röszkénél

Eredetileg csak egy helyszíni bejelentkezés lett volna Röszkéről, végül egy zendülést közvetített élőben a HírTV tudósítója. A rendőrség szerint a regisztrációs eljárás lassúsága miatt tört ki a balhé.

A déli határon található regisztrációs pontnál a migránsok körében kisebb zendülés alakult ki – adja hírül az MNO: . Ennek Császár Attila, a HírTV tudósítója szerint az lehetett az oka, hogy a migránsok észrevették a sajtó képviselőit, és előttük szerettek volna hangot adni elégedetlenségüknek.A rendőrök járművekkel próbálták eltakarni a határsértőket a média elől, de a migránsok eloldalaztak a járművek mellé és ott kezdtek hangoskodni. Azt kiabálták, hogy “Dublin” (amivel vélhetően a dublini egyezményre utaltak, de, hogy milyen összefüggésben, azt nem tudni), és a szájukra mutogattak, tehát vagy éhesek, vagy szomjasak lehettek.

A rendőrök sorfalat álltak, és 10 óra magasságában megpróbálták őket hátrébb szorítani. Császár épp német, holland, és román rendőri erők határ menti jelenlétéről számolt be, amikor a háta mögött elszabadultak az indulatok. A rendőrök végül könnygázzal fékezték meg a feldühödött tömeget.

Az MNO úgy tudja, a határ melletti gyűjtőpontról is több rendőrt a táborhoz rendeltek, sőt az uniós határvédő egység, a Frontex két egyenruhása is a helyszínen van. Bár a feszültség alábbhagyni látszik, a biztonság kedvéért sűrűbb sorfalat vontak a migránsok köré, és folyamatosan érkeznek a rendőrautók.

Az egyik épp a HírTV kamerája előtt érkezett meg, a belőle kipattantó zsaruk pedig szépen kivitelezett – bár teljesen indokolatlan – marketingfutást mutattak be a rendőrsorfal felé, ahol egyébként éppen akkor nyugalom volt.Sietnének tovább

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le.

A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.

Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a szerda délelőtti rendbontásban. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.

Alfahír
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük