| Magyarország

A kalózok valódi birodalma!


A kalózok támadásai az 1990-as évek elején kezdődtek. 

Szomália kaotikus helyzete és a központi kormány hiánya hozzájárult a kalózok aktivitásának növekedéséhez. Miután Szomália összeomlott, a halászat illegális halkereskedésbe kezdett. A kalózok elsőnek a vizeket őrizték. A kalózok tényleges aktivitásáról 2006 decemberétől beszélhetünk, amikor Etiópia megszállta Szomáliát.A felületesebb tudósítások nem számolnak be a kalózkodás mélyebb okairól, melyet a helybéli halászközösségek támogatnak és legitim szabadságharcnak tekintenek a külföldiek által folytatott illegális halászat ellen és annak megelőzésére, hogy toxikus szennyező anyagokat a szomáliai partnál a tengerbe öntsenek.

Dangerous Places Somalia

Szomáliai kalóztámadások fenyegetik a vízi közlekedést a szomáliai polgárháború kezdete óta a 1990-es évek elejétől az Ádeni-öböl körzetében. 2005 óta sok nemzetközi szervezet, beleértve a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet és a Világ Élelmezési Programot(WFP) határozottan aggodalmát fejezte ki a kalóz aktivitás növekedésével kapcsolatban.

A kalózkodás hozzájárult a hajózás költségeinek emelkedéséhez, és meggátolta az élelmiszer segélyszállítmányok vízi szállítását. A Világ Élelmezési Program 90%-a tengeri úton érkezett. A hajók hadi védőkíséretet igényeltek. A kenyai külügyminiszter szerint a szomáliai kalózok 150 millió amerikai dollárnyi veszteséget ismert el, amit váltságdíjakra fizetett ki egy év alatt 2008 novemberéig terjedően.

Dangerous Places Somalia StarvationDangerous Places Somalia Blood

2008 novemberben szomáliai kalózok az Ádeni-öböl térségén kívül kezdtek fosztogatni, talán a kenyai Mombasa kikötőjét tűzték ki célpontjuknak.

A november 11-ei támadás célpontja a dán MV Powerful hajó volt, melyet Jemen déli partjától 60 tengeri mérföldre támadtak meg. Az Angol Királyi Haditengerészet egységei orosz segítséggel meghiúsították a szomáliai kalózok támadását. Kettő kalóz életét vesztette a tűzharcban, kilenc kalóz férfit kalózhajójukkal együtt elfogtak. Egy közülük belehalt sérüléseibe. 2008. november 19-én az indiai INS Tabar (F44) hadihajó elpusztított egy kalózhajót.

forrás: all-that-is-interesting
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük