| Magyarország

Amerikai babgulyás bacon szalonnával!


hozzávalók / 12 adag

  • 2 kg sertéshús
  • 0.5 kg sertéshús (füstölt)
  • 0.4 kg bacon
  • 0.3 dl napraforgó olaj (vagy zsír)
  • 5 közepes db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 4 db tv paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 közepes db zeller
  • 4 db sárgarépa
  • 4 kis db fehérrépa
  • 2 ek kakukkfű
  • 3 ek fűszerpaprika
  • 1 ek bors (őrölt)
  • 3 db babérlevél
  • só ízlés szerint
  • 1.2 kg fejtett bab
  • 2 l víz
  • 0.5 csokor petrezselyem

elkészítés

  1. Az apróra vágott bacont üvegesre pirítjuk.
  2. Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
  3. Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
  4. Miután a hagyma megpuhult, beletesszük a felkockázott sertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
  5. Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is), kb. 5 percig kevergetve főzzük.
  6. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
  7. Miután a kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
  8. Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb. 2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
  9. Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egy plusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
  10. Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk.
  11. A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
  12. Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük