| Magyarország

Az ételhordó az életünk értelme és a precizitás


Dolgoznál havi 30.000 forintnak megfelelő rúpiáért?

Miből áll egy dabbawala napja?Reggel fél kilencre a megrendelő otthonában valaki, valószínűleg a feleség, elkészíti az ebédet, és beteszi egy ételhordóba, vagyis egy dabbába. Egy dabba több részből áll, melyeket egymásba lehet tenni, és egy fémfogantyú tartja össze őket. A dabbawala összegyűjti a területén az ételhordókat, felrakja a biciklijére vagy a kézikocsijára, és elsiet velük a metróállomásra, ahol találkozik a csoportja többi tagjával. Az ételhordókat szétválogatják az alapján, hogy hova kell kiszállítani őket, valahogy úgy, ahogyan egy postás szortírozza a leveleket.

mumbai

A XIX. század vége felé Mumbai (akkoriban Bombay) egy terjeszkedő kereskedelmi központ volt. A brit és indiai üzletembereknek nagyon sokat kellett utazniuk a munkahelyükig. A közlekedés lassú volt, és alig volt étterem útközben. Az üzletemberek szerettek volna házi készítésű meleg ételt enni ebédre, így hát szolgákat fogadtak fel, hogy elvigyék nekik az ételt otthonról az irodába. Egy éles eszű vállalkozó meglátta ebben az üzleti lehetőséget. Munka nélküli fiatalokat hozott a falvakból a városba, és elindított egy állandó szolgáltatást: meleg ételt szállítottak otthonról az irodába. Ebből a kicsiny kezdetből egy virágzó vállalkozás lett.

India - Mumbai - Dhabawallahs push their carts through the traffic

Ez a szállítási mód nemcsak hogy hatékony, de olcsó is. Mivel a dabbawalák mellékutcákban is tudnak kerekezni, és a kocsisorok között is elférnek, nem ragadnak benn a forgalmi dugókban. Ennek köszönhetően az étel fél egyre megérkezik abba az irodába, ahová szánták. Miután a keményen dolgozó dabbawala elfogyasztotta a saját ebédjét, negyed kettő és kettő óra között összeszedi az üres ételhordókat, és visszaviszi azokat a megrendelő lakására. Ott valaki a családból elmossa, hogy készen álljon másnapra. Az egész folyamat, az elejétől a végéig, gyors és hatékony, akárcsak egy váltófutás.SpiceBox dabbawallah

dabbawalák kitűnő munkájára és szervezettségére mások is felfigyeltek. Több szervezet is tanulmányozta a szállítási rendszerüket azzal a céllal, hogy az elveket más üzletágakban is kipróbálják. Dokumentumfilmek is készültek róluk. Mivel szinte tökéletesen dolgoznak, a Forbes Global Magazine megadta nekik a hatszigmás minősítést. A dabbawalák a Guinness-rekordok könyvében is szerepelnek, és az egyesült államokbeli Harvard Egyetem üzleti kara esettanulmányokat készített róluk. Előkelőségek is meglátogatták már a dabbawalákat, például a brit királyi család egyik tagja is. Olyan nagy hatással volt rá az, amit látott, hogy néhány dabbawalát meghívott Angliába az esküvőjére.

Ma már a dabbawalák számítógépen és telefonon veszik fel a rendeléseket, és vezetik a nyilvántartást. A kiszállítás módja azonban nem változott. Ahogy Mumbaiban közeleg az ebédidő, sok éhes irodai dolgozó biztos lehet benne, hogy a meleg, otthon készített ebédje hamarosan meg fog érkezni – egy percet sem fog késni!


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük