| Magyarország

Hogyan dobjunk fel egy marathoni futóversenyt? Hát így! :)


Amikor Pheidippidész több mint 2500 éve Athénból Spártába szaladt, hogy segítséget kérjen a marathóni csatához, nem is gondolta volna, hogy két újkori sportággal – a 246 km-es spartathlonnal és a 42 195 m-es maratonnal – is összefonódik a neve. Az pedig végképp nem merülhetett fel benne, hogy 2007-től minden februárban 30 000-nél is több ember fogja lefutni Tokió legforgalmasabb utcáin a maratoni távot.


Ekkor került először megrendezésre a Tokió Maraton, melynek azonban már korábban is voltak előzményei. A ’80-as évektől felváltva rendezték meg hivatásos futók számára a Tokió Nemzetközi Maratont és a Tokió–New York Barátság Nemzetközi Maratont, a hölgyek számára pedig minden évben a Tokió Női Maratont. 2004-ben a Japán Atlétikai Szövetség tárgyalásokat kezdett Tokió városi vezetésével, s így született meg 2007. február 18-án a Tokió Maraton összesen 30 000 résztvevővel eltörölve és magában egyesítve a többi versenyt.
Boston, London, Berlin, Chicago és New York mellett 2013-tól Tokió a World Marathon Majors 6. helyszíne. Idén február 23-án került megrendezésre, 34 000-nél is többen futottak, a férfiak között 3, a nők között 4 új rekord is született. 2014 győztesei a férfiaknál 2:05:42-es időeredménnyel a kenyai Dickson Chumba, a nőknél 2:22:23-as eredménnyel az etiópiai Tirfi Tsegaye. Évről évre egyre több az érdeklődő, és idén is tízszeres volt a túljelentkezés. S hogy hogyan döntik el, hogy ki futhat? Természetesen a hivatásos atléták külön regisztrálnak, a többiek között pedig kisorsolják a szerencsés résztvevőket.


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük