| Magyarország

Különleges látásmód!


 

Ha az ember egyszer lát egy McCurry fotót, nem tudja elfelejteni Minden benne van, ami benne lehet egy fotóban.

Nem csak a pillanat, a szín, a kompozíció tökéletessége, de az a mágia, amikor megszólít a kép és nem hagy nyugodni, egy perzselő szem vagy egy hozzád forduló tekintet, egy kéz vagy egy csend, amit magaddal viszel, megmozgatja az ember minden érzékét, egyszerre boldog és szomorú, vágyakozik és betelik. Ilyen Steve McCurry is, a szívével lát jól, akár a kisherceg. Hatásvadász? Lehet, de talán neki ez megengedett, mert túl van azon a konvencionális világon, ahol ne azt és ne úgy fényképezne, amit és ahol szeretne.
Ő megteheti, ahogyan Lucien Hervé (eredeti nevén: Elkán László) megtehette a fényképészet törvényeinek elvetését. Amikor Neutra megbízta Hervét a pakisztáni nagykövetség lefényképezésével és előírta a felhők pozicióját a képen, Hervé annyit mondott: „– Felhő nem lesz!” (Forrás: Bán András: „A vizuális antropológia felé”)
Néha beállított képek McCurry képei? Még ez is lehet, de ott van minden, ami az adott kultúra része, ott van a mozdulatokban, a tevékenységekben, a hozzáállásokban, a terekben, közelségekben és távolságokban bármely fotóján.

AfghanistanSri Lanka

Yemen

Tibet

Cambodia

– forrás: www.cracktwo.com
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük