| Magyarország

Óriási felhőkarcolók!


 

1. Tokyo, Japan

 

2. Sydney Australia

sydney australia skyline 630x418 25 Awesome Pictures Of Skylines From Around The World.3. Singapore

4. Sibiu, Romania

Az Amerikai Egyesült Államokban ésEurópában most az alsó határ úgy 150 m körül van, a 300 méternél magasabb épületekre a supertall („szupermagas”) jelzőt használják. De ennél alacsonyabbakra is rámondják, ha jelentősen kimagaslik a környezetből. A felhőkarcoló (skyscraper) kifejezést a 19. századtólhasználják, amikor az Egyesült Államokban, New Yorkban és Chicagóban megjelentek az első magas épületek.

Egy felhőkarcoló építése persze sok gonddal jár. Egy nagyobbnak már külön infrastruktúrával kell rendelkeznie, mert már akkora, mint egy kisebb város. Gondot jelent az épület stabilitása, fenntartása és az épületen belüli közlekedés is.

Ennek ellenére a 20. század elejétől szinte minden fejlett város épített már felhőkarcolót, sőt már éles verseny alakult ki, úgyhogy napjainkban is egyre többet és egyre magasabbakat építenek.

A 19. század végéig ritkák voltak a 6 emeletnél magasabb épületek. Ha lett volna megfelelően erős anyag és építési technika, akkor is gondot jelentett a felvonó és a vízpumpa hiánya. A vizet 50 méternél magasabbra már csak nehézkesen tudták felnyomni. Egy korai példa a magasabb épületekre a Yemeni Shibam város, ahol a 16. században felépítettek, úgy 500 darab 5–9 emeletes tornyot.

A 17. században a skóciai Edinburgh-ben, amikor a városfal szűk lett, egyre magasabban kezdtek el építeni. Általánossá váltak a 11 emeletes épületek is, és a legmagasabb 14 emeletes volt.5. Seattle, United States

6. Sao Paulo, Brazil

7. Rome, Italy

8. Rio De Janeiro, Brazil

9. Philadelphia, United States

forrás: cracktwo


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük