| Magyarország

TOP10 Orosz Tupoljev bombázó


ANT-4 (TB-1)


Az első repülőgép, kidolgozott vezetése alatt tervező Andrej Tupoljev,  katonai célra készült. A ANT-4 (más néven TB-1 és R-1) lett a világ első soros-metal heavy kétmotoros monoplán bombázója.

ANT-4 bombázó, a másik nevet - TB-1.  Kép forrása: airguide.livejournal.com
ANT-4 bombázó, a másik nevet – TB-1. Kép forrása: airguide.livejournal.com


Ez a repülőgép  rekordidő alatt  készült el.- mindössze 9 hónap a 1925. És az időszak 1929-1932 a szovjet gyárakban 212 darabot állítottak elő. A leghíresebb ANT-4 nevezték “Land of a Rusish”

ANT-6 (TB-3)


És már 1926-ban, Tupoljev elkezdett dolgozni egy nehéz bombázón ANT-6 (TB-3), és decemberben 1930  első volt az égen. A design a repülőgép nem volt túl sikeres, azonban a hat év alatt elkészült 818 példányban.ANT-6 bombázó, a másik nevet - TB-3.  Kép forrása: wwiivehicles.com
ANT-6 bombázó, a másik nevet – TB-3. Kép forrása: wwiivehicles.com


ANT-6 volt az egyik fő szovjet bombázó a második világháborúban. Ő is szolgált, mint a szállító repülőgép. 

TU-2


Egy másik legendás szovjet bombázó a második világháborúban volt, a Tu-2 – az első sorozatgyártású repülőgép, a felszabaduló néven “Tu”. A berepülés kezdődött január 29, 1941, kevesebb mint öt hónappal a német támadás előtt a Szovjetunió ellen,  a tömegtermelést a hazánkba kellett telepíteni a háborúban.

Dive Bomber Tu-2.  Kép forrása: Wikipedia
Dive Bomber Tu-2. Kép forrása: Wikipedia


De 2527 merülés bombázók Tu-2, csak körülbelül 800 készült el. 1981-ig volt szolgálatban.


Szovjet stratégiai bombázó Tu-4 (a becenév – “Bull”), nem eredeti alkotása a Tupoljev  csapatnak, a replika egy amerikai repülőgép Boeing B-29 , elvére épül 

Stratégiai bombázó Tu-4.  Kép forrása: osd.ru
Stratégiai bombázó Tu-4. Kép forrása: osd.ru


De a folyamat a munka ezen a repülőgép szovjet tervezők kaptunk felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokkal bírt a nehézbombázókról, ezek alapján készültek el a saját sikeres modellek.Tu-16


Saját sikeres katonai modell a Tupoljev tervező iroda jelent meg 1952-ben. Tu-16 – többcélú repülőgép , képes a rakéták szállítására, és tartályain benzint is szállíthat repülőknek, az elektronikus hadviselés repülőgép, hanem elsősorban mint a jet bombázó.

Jet bombázó Tu-16.  Kép forrása: avsim.su
Jet bombázó Tu-16. Kép forrása: avsim.su


A Szovjetunióban tíz éve, a gyártási jött létre 1507 Tu-16 lépett szolgáltatás számos országban, ahol is szolgálatban marad, a 90es évek közepéig.

Tu-22


Szovjet nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázó Tu-22  először 1958-ban repült. Ezt a repülőgépet Tu-16 leváltására fejlesztették ki , de aztán hosszú ideig a két modell is sikeresen együtt létezett.

Nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázó Tu-22.  Kép forrása: nnm.me
Nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázó Tu-22. Kép forrása: nnm.me


Tu-22-t tartják a sürgősségi szovjet bombázónak, amiért megkapta a beceneve “Kannibál” és a “stratégiai defektonosets.”

Tu-22M


Tu-22 ismert, elsősorban a sikeres módosítása a Tu-22M, amely jelentős különbségek az eredeti repülőgép. Alapvetően két különböző repülőgép, amely megkapta az egyik nevet, mert a szovjet vezető, Hruscsov nevét.Nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázó Tu-22M.  Kép forrása: topwar.ru
Nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázó Tu-22M. Kép forrása: topwar.ru


Tu-22M annyira sikeres volt, hogy szült egy csomó a módosítást, amely előtt állítottak ki 1997-ben. Ő még mindig használják a különböző országokban, beleértve Oroszországot is.

Tu-95


Tu-95 volt az utolsó a világon sorozatban turbólégcsavaros bombázók. Végtére is megjelent 1952-ben, amikor elkezdte a korszak a jet repülés. Azonban ez a látszólag “elavult” repülőgép még mindig szolgálatban az orosz légierőnél.

Turbólégcsavaros Tu-95 bombázó.  Kép forrása: topwar.ru
Turbólégcsavaros Tu-95 bombázó. Kép forrása: topwar.ru


Tu-95 csodálatos repülő, nagy az alkalmazkodóképessége, attól függően, hogy az adott feladat, és egyike lett a jelképe a “hidegháború”.

Tu-160


Tu-160 stratégiai bombázó az egyik legfontosabb jelenleg az orosz hadseregnél. Úgy alakult a hetvenes évek végén, az első volt az égen 1981-ben. Ez a repülőgép a legnagyobb és legerősebb a történelem a szuperszonikus repülőgépei között, valamint a legnehezebb a világon.

Supersonic stratégiai bombázó Tu-160 bombázó.  Kép forrása: mport.ua
Supersonic stratégiai bombázó Tu-160 bombázó. Kép forrása: mport.ua


A szépség és az elegancia jellemzi a  szuperszonikus stratégiai bombázót Tu-160 bombázóbeceneve amit a pilótáktól kapott “Fehér Hattyú”.

Supersonic stratégiai bombázó Tu-160 bombázó.  Kép forrása: russos.livejournal.com
Supersonic stratégiai bombázó Tu-160 bombázó. Kép forrása: russos.livejournal.com


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük