| Magyarország

Tudja, meddig használhatja a piperecikkeit?


Ha nem is új, de mindenképpen fájdalmasan tudatosuló információ: a szépségápolási termékek is romlandóak. Ha lejár a szavatossági idejük, akkor nemcsak elvesztik a hatásosságukat, de sokszor még kifejezetten árthatnak is az arcbőrnek vagy az egészségnek. A szempillaspirálon például rövid időn belül képesek megtelepedni olyan baktériumok, amik aztán irritációt vagy akár árpát is okozhatnak, ezért sem szerencsés ötlet például parti előtti közös sminkelést csapni, mindent bedobva a közösbe.

Honnan tudom, meddig jó?

Bár a testükkel sokan lazábbak, de még ők is úgy gondolják (nagyon helyesen), hogy az arcukra azért nem kennek fel mindent. A termékeken konkrét lejárati idő ritkán szerepel, ehelyett egy kis ábrával jelzik a gyártók, hogy a felbontástól számítva meddig szavatolják a minőséget. Keresse a kis nyitott fedelű tégely rajzát, felette egy betűvel (Y-év, M-hónap) és egy számmal, ami pedig az évek, illetve a hónapok számát jelöli. Ez sajnos még mindig nem jelent minden esetben garanciát, így ha elváltozást lát a termék állagában, fura szaga lesz, esetleg irritációt okoz, akkor mindenképp szabaduljon meg tőle és ne kockáztasson!

Rossz helyen tárolja!

Az egyértelmű, hogy a fogkefénket tilos megosztani másokkal (tudta például, hogy Hepatitis C fertőzést is kaphat így?), de ugyanez vonatkozik a spirálra is. Ha közösen készülnek egy koktélpartira barátnőivel, akkor is kínosan ügyeljen arra, hogy lehetőleg ne az egész társaság az ön piperecuccait használja. Bár a legtöbben – pratikus okokból – a fürdőszobában tároljuk neszeszerünk tartalmát, a páratartalom és a gyakran meleg hőmérséklet csak elősegíti a baktériumok szaporodását. Emiatt ajánlatos inkább száraz, napfénytől óvott helyen tartani őket – ezzel az élettartamuk is megnövelhető. Ez különösen igaz a natúr és bió termékekre, hiszen ezek összetételükből adódóan szinte mágnesként vonzzák a mikróbákat.Akkor mi az igazság?

A hajtás után egy – a Huffington Post cikke nyomán készült – infografikán azt mutatjuk meg, melyik fürdőszobai kedvencét meddig használhatja. Ezek az időtávok persze nem tekinthetők szentírásnak, hiszen akár márkánként is változhatnak a szavatossági idők, de mankónak mindenképpen tökéletesek. Tudta például, hogy a pattanás elleni krémben található benzoyl peroxide már három hónap után elveszti a hatásosságát?

5865766_28e3a8e2c62c97eb5186d27bd57f1d47_wmforrás: http://divany.hu/

 


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük