| Magyarország

Életveszélyes fa! Halálosan mérgező!


1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.com

Manchineel-fa – A világ egyik legmérgezőbb növénye A Guiness Rekordok könyve a világ legveszélyesebb fájának kiáltotta ki a manchineel-fát. Nem csoda, minden egyes része mérgező!

A gyümölcse fojtogató érzést és borzalmas fájdalmakat okoz mindazoknak, akik esetleg tudatlanul belekóstolnak a gusztusos, zöld almához hasonlító “gyümölcsébe”. Nem kell azonban beleharapni csábító termésébe ahhoz, hogy súlyos mérgező hatását megismerjük: ugyanis olyan tejszerű nedvet termel, amelynek egyetlen cseppje is égési sérülést, duzzanatot és gyulladást okozhat. vagyis már az érintése is veszélyes. Emellett maguk a levelek is toxikus anyagokat tartalmaznak.

Miért engedik mégis növekedni, terebélyesedni a veszélyes növényt? A válasz a fa egy újabb mérgező tulajdonságára világít rá: a manchineel-fát nem szabad meggyújtani, mert a füstje vakságot okoz.
Az embereknek így nem marad más választása, mint kihelyezett táblákkal figyelmeztetni a járókelőket a veszélyre, s jó messziről elkerülni ezt a barátságtalan növényt.

1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.com

1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.com1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.com

1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.com

Tiszafa

Örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt nagyon kedvelt növény, ám elég egy tizenöt centis darabka az egyik ágából: megrágcsálva, lenyelve már képes megölni egy embert. A magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező, még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. Lovak, szarvasmarhák és más háziállatok is haltak már bele tévedésből vagy figyelmetlenségből adott tiszafa-ágakba, de emberek is: a kezdeti támolygás, remegés, görcsök után hamar szívelégtelenség végez a tiszafa-fogyasztókkal. Nem véletlenül tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni, így ha gyermeked van, a tiszafát mindenképpen vágasd ki.

1x1.trans The Most Dangerous Trees In The World as seen on CoolWeirdo.comForrás: coolweirdo


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük