| Magyarország

Emberek milliói halnak meg a légszennyezéstől!
A szervezet által készített jelentés azokra a halálesetekre tér ki, amelyek szívroham, légzési rendellenességek, illetve rák következtében történtek, és összefüggésbe hozhatóak a légszennyezéssel. Ennek függvényében, a WHO állítása szerint, minden nyolcadik halálesethez köze van a légköri szennyezettségnek. Ugyanakkor 2012-re megkétszereződött a levegőszennyezés halálos áldozatainak száma a 2008-ban kiadott előző jelentéshez képest.

A hétmillió haláleset közül mintegy hatmillió történt Kelet-Ázsiában, illetve a Csendes-óceán nyugati részén. A jelentésben az áll, hogy 3,3 millió haláleset beltéri, 2,6 millió pedig a külső légszennyezettség miatt történt, leginkább a térség gazdaságilag fejletlen, vagy közepesen fejlett országaiban.

„A légszennyezés kockázata jóval magasabb, mint azt előzetesen sejtettük, főleg a szívrendellenességekre és rohamokra nézve” – mondta dr. Maria Neira, ugyanakkor hozzátette, „jelenleg világszinten kevesebb magasabb kockázatú probléma létezik. A bizonyítékok azt mutatják, hogy sürgős lépések szükségesek a levegő tisztítása érdekében.”

A WHO illetékesei szerint a légszennyezés csökkentésével milliók életeit lehetne megmenteni. A szegény sorban élő nők és gyerekek vannak leginkább kitéve ennek, mivel ők töltenek több időt otthon, ahol a nem megfelelő fűtés, illetve tűzhely miatt füst és korom van a lakásban.

A kültéri légszennyezéssel összefüggésbe hozható halálesetek oka 40%-ban szívbetegség, 40%-ban szívroham, 11%-ban krónikus tüdőbetegség, 6%-ban tüdőrák, 3%-ban akut alsó légúti fertőzés (gyerekeknél).A beltéri légszennyezettség miatti halálesetek 34%-ban szívroham, 26%-ban szívbetegségben, 22%-ban krónikus tüdőbetegség, 12%-ban akut alsó légúti fertőzés (gyerekeknél), 6%-ban tüdőrák miatt következnek be.

A levegőszennyezés a legtöbb áldozatot (évi 5,1 millió halott) Ázsiában, főként Kínában szedi. Afrikában a WHO évi 680 ezer, Európában 580 ezer, a Közel-Keleten 400 ezer, Észak- és Dél-Amerikában pedig 230 ezer halálos áldozattal számolt.

forrás: urbantimes
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük