| Magyarország

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő egészségügyi komplexumot

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő egészségügyi komplexumot

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő életmentő szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexumot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) telephelyén pénteken Budapesten.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos újságírók előtt azt mondta, megváltozott Európa és megváltozott a világ, több kockázat van, nagyobb eséllyel alakulhat ki egészségügyi válsághelyzet is ezekben az időkben, és ha nem veszünk ezekről tudomást, nem készülünk fel rá, akkor nem tanúsítunk megfelelő magatartást.Hozzátette, egy esetleges természeti katasztrófahelyzet vagy egyéb válsághelyzet, például szándékos károkozás, terrormerénylet után lehet szükség a mobil, rövid időn belül telepíthető egészségügyi komplexumra. A mobil egység átmeneti ideig jelentősebb egészségügyi ellátást tud biztosítani.

Magyarországon még nem volt szükség a szükségkórház felállítására, azonban a 2010-es vörösiszap-katasztrófa idején például fürdetősátrakat biztosítottak a helyszínre – ismertette Szentes Tamás.

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő egészségügyi komplexumot

Mobil orvosi segélyhely az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendõ életmentõ szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexum bemutatásán az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet XVIII. kerületi telephelyén 2016. szeptember 30-án. (Budapest, 2016. szeptember 30., MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A több, egymáshoz kapcsolható sátorban lehetőség van egyszerűbb diagnosztikai beavatkozások, műtétek, vizsgálatok elvégzésére és az esetleges sérültek kezelésére. Külön szeparálható helyiségében pedig a fertőző betegek elkülönítése és külön kezelése oldható meg. A mobil egységhez – amely fűthető – tartozik zuhanyzórész, és az esetlegesen szennyezett ruhanemű megfelelő tárolása is megoldott.

Az EKI feladatai közé tartozik az állami egészségügyi tartalék fenntartása, a készletekkel és az azok tárolására szolgáló ingatlanokkal történő gazdálkodás feladatainak ellátása. Katasztrófa esetére, a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszerek, egészségügyi anyagok, eszközök biztosítása, a szükséges gyógyintézetek létrehozása és működtetése, továbbá a kormány döntése alapján egészségügyi segélyszállítmányok összeállítása.

– Budapest, 2016. szeptember 30., péntek (MTI) –Kapcsolódó

Rétvári: a kormány támogatja a betöltetlen háziorvosi praxisok pótlását

A dohányzó apa háromszorosára növeli az asztma kockázatát gyermekénél

Az asztmagyilkos cukkini leves!
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük