| Magyarország

Egy fehér kenyérnél jobb a kettő


…mondja a szólásmondás, de mi van akkor, ha valaki lisztérzékenységtől szenved, és nem ehet búzából készült kenyeret?

Hogy az ő asztalukról se hiányozzon a kenyér és tünetmentesek maradjanak ők



gluténmentes lisztből tudják elkészíteni a napi betevőt. Ez a betegség sajnos egy éltre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg.

Kenyer_3_kgos_kemenceben_sult

A diéta viszont nem csak azok számára lesz jó, akik betegek, hanem akik fogyni vágynak, hiszen a fehérkenyér megvonása a fogyás egyik alappillére is.  Összességében elmondhatjuk, hogy a gluténmentes ételek igencsak jó hatással vannak az egészségünkre.

Aki új kenyér ízre vágyik, azok számára itt egy recept, ami nem csak reggelire lesz kiváló, hanem a napszak bármely szakaszában.

Hozzávalók 4 főre



–          500 gr gluténmentes lisztkeverék

–          15 g élesztő

–          30 ml napraforgóolaj

–          3 db tojás

–          300 ml langyos víz



–          1 kávéskanál só

–          0,5 teáskanál cukor

Elkészítés módja

Első lépésként egy nagyobb pohárban kb. 1 dl langyos vizet töltünk, jól elkeverünk benne 1 kk cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, lefedjük.10-15 perc alatt szépen felfut, majd összekeverjük a liszttel. Ha szárított élesztőt használunk, a fenti procedúra elmarad, helyette a szárított élesztőt jól elkeverjük a liszttel.

Második lépésben a sót, az olajat, a tojásokat és a langyos vizet, jól összekeverjük amíg szép, egyenletes tésztát nem kapunk.

Harmadik lépésben a kenyérsütő formát kiolajozzuk, kilisztezzük, és a tésztát beleöntjük, majd elsimítjuk a tetejét.

Ezután ha ezzel elkészültünk a formát letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig, míg a duplájára nem nő.

Mindeközben a sütőt bemelegítjük jó forróra, ami legyen 200 fok és alul – felül sütésre állítjuk.

Ha  a tésztánk megkelt, megkenjük a tetejét vízzel vagy tejben elkevert tojással  és máris tehetjük be a a forró sütőbe, majd 10-15 perc sütés után lehúzzuk a sütőt 180 fokra, és 35-40 percig sütjük tovább.

Fontos tudni, hogy a sütőt nem szabad kinyitni sütés közbe, nehogy a készülő remekművünk csak félig készüljön el.

Ha mindezekkel készen vagyunk, forgathatjuk ki a tepsiből a házi gluténmentes kenyerünket és a felszelése után, ehetjük vajjal, szalámikkal és zöldségekkel. De vigyázzunk arra, hogy a forró kenyérrel ne rontsuk el a hasunkat.

Jó étvágyat az így elkészített kenyérhez!

Köszönjük Bioszállító!


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük