| Magyarország

Kezdő kuktáknak: rántáskészítés – 1. rész

Nem születünk fakanállal a kezünkben, ezen vitatkozni nem is érdemes. Sokan vagyunk, igen, akik már a kisujjunkból rázzuk ki a sütés-főzés csínját-bínját, és már csak az újabb és újabb receptekre éhezünk.

Ne feledkezzünk meg azonban azokról a kiskuktákról sem, akik éppen kezdik felfedezni a gasztronómiai alkotás örömét.Ez a cikk ma elsősorban nekik és a tökéletes rántás készítéséről.

image

Ételeinket általában liszttel és ráadásul többféleképpen sűrítjük. Ezt megtehetjük rántással, habarással, liszttel lehintéssel és tojássárgájával.

A rántás zsiradék és és liszt keveréke. Első körben felforrósítjuk a zsiradékot /zsír, vaj, olaj/. Ezután hozzáadjuk a lisztet és együtt forrósítva gyakori kavargatás mellett pirítjuk meg. A liszt a pirítás által karamellizálódik, szerenecsére ezáltal elveszti nyers ízét, és helyette ételeink igazán jellegzetes ízvilágot kapnak. A forrót meleggel, a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel. Állandó kavarás mellett adjuk hozzá a vizet, elkerülve a csomósodás veszélyét. Abban az esetben sem csomósodik meg, ha forró rántást öntünk a hidegre.

A következő részben elmélyülünk a rántás mélyebb rejtelmeibe is. Addig is gyakorlat teszi a mestert!Váljék egészségedre!


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük