| Magyarország

FAZ: a hitelminősítők is elismerik az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját

Orbán Viktor a Vál-völgyi kisvasút átadásán

A magyar kormány sikeres gazdaságpolitikájáról írt keddi számában a tekintélyes német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A kelet-közép-európai országok, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia nemcsak a menekültkérdésben előzik meg Európát és Németországot, hanem a gazdaság területén is az EU éllovasai – írta Christian Geinitz, a lap bécsi tudósítója.Miközben az EU összesített hazai össztermékének (GDP) a növekedése reálértéken 2 százalék körül volt 2015-ben – az euróövezeté 1,7 százalék -, a keleti EU-tagállamoké 3,7 százalék volt. Az Európai Bizottság idén és jövőre is legfeljebb 1,9 százalékos növekedést vár az EU-28-ak átlagában, a visegrádi országokban a németországi 1,6 százaléknak a duplája lesz a bővülés.

A cikk szerint a régió fő hajtóereje Lengyelország, de Magyarország is stabilan növekszik. A tavalyi 2,9 százalék után idén 2,5 százalék, 2017-ben 2,8 százalék lehet a GDP-növekedés. Az államháztartási hiány idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A jegybanki alapkamat májusban 0,9 százalékra csökkent. Az adóbevételek csak úgy ömlenek, a forint stabil. A Fitch hitelminősítő májusban – öt év után – visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába az ország államadós-besorolását.

“Ez a pecsét nélkülözhetetlen bizonyos befektetőknek, és friss pénzt áramoltat az országba” – jegyezte meg az FAZ tudósítója.

Novemberben a három nagy nemzetközi hitelminősítőből másodikként a Moody’s-nál is visszakerülhet Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába – emlékeztetett.

A Fitch többek között az államadósság leépítését és a bankszektor helyzetének javulását dicsérte. Az államadósság-ráta majdnem két százalékponttal, 77 százalékra csökkent 2016 második negyedévében – jegyezte meg a német lap.Noha az év elején nem volt rózsás a helyzet, a budapesti kormány és a központi bank monetáris és fiskális politikai eszközökkel egészen sikeresen élénkítette a gazdaságot – írta az FAZ.

Őszre újabb, növekedést serkentő csomagot terveznek – tette hozzá.

A magyar gazdasági növekedést mindenekelőtt a belföldi fogyasztás hajtja. A munkanélküliség csökken, a tavalyi 6,8 százalékról idén az Erste Bank előrejelzése szerint 5,6 százalékra, jövőre 5,4 százalékra. A háztartások fogyasztásának további impulzusokat ad az új építésű lakások után fizetendő áfa csökkentése, az olcsóbb lakáshitel és egy újonnan bevezetett családi támogatás – írta cikkében a frankfurti lap.

Emellett ismét nő az ipar teljesítménye és az export is, azután, hogy az első negyedévben megtorpant a Magyarországnak fontos autóipari gyártás és beszállítás. A Mercedes nemrégiben bejelentette, hogy új üzemet épít Kecskeméten. Az egymilliárd eurós beruházás 2500 új munkahelyet teremt – emlékeztetett a lap.

Mint írta, a német befektetők egyébként is nagyon szeretik Magyarországot: a német kereskedelmi kamara felmérése szerint 11 éves csúcson van a Magyarországon aktív német vállalkozások körében a saját helyzetüket és a magyar gazdaság helyzetét megítélő index.Mindezek fényében nem csoda, hogy megugrott a részvényvásárlási kedv; “jelenleg az EU-ban egyetlen más tőzsdének sem megy olyan jól, mint a budapesti börzének” – írta az FAZ.

A BUX – miután tavaly is jó évet zárt – idén az év eleje óta 16 százalékot javult, miközben a frankfurti Dax-index vagy az euróövezeti blue-chipeket tartalmazó EuroStoxx50 mutató nem éri el év eleji szintjét.

– Frankfurt, Budapest, 2016. augusztus 30., kedd (MTI) –


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük