| Magyarország

Ha a türelmi idő lejár, bírság: 1.000.000,- forint


2017. január 01-i hatállyal környezetvédelmi törvények közép- és nagyfogyasztó vállalatokat, intézményeket havi energiafogyasztási adatközlésre és független Energetikai Szakreferens alkalmazására köteleznek.

A törvény 1.000.000,- Ft összegben határozza meg az adatközlés elmulasztásakor kiszabható bírságot, egyben ellenőrzésére 6 hónap türelmi időt szab meg.A türelmi idő 2017. június 30-án lejár.

Amennyiben az Önök szervezete a törvény alá rendelt, 400.000 kWh áram, 100.000 m3 gáz, 3.400 GJ távhő bármelyikét meghaladó éves energiafogyasztó, kövesse kiemelt figyelemmel az ellenőrzési határidő közeledtét és az előkészületek ütemezését!

A hatósági adatközlésre független Energetikai Szakreferens jogosult, melynek kiválasztása és megbízása a fogyasztó szervezet feladata.

Az adatközléshez szakreferens által az alábbi előkészületek szükségesek:

– telephelyek, épületek, gyártási technológiák, főbb energiafogyasztások helyszíni felmérése
– közmű csatlakozási pontok helyszíni bejárása, fogyasztásmérők adatainak begyűjtése
– közmű szerződések begyűjtése
– előző 3 év energiaszámláinak begyűjtése, feldolgozása
– egyszerűsített energetikai audit elkészítése jelenlegi működés energiahatékonysági értékelésével, megtakarítások feltérképezésével, valamint megtakarítási intézkedések kidolgozásaAmennyiben független Energetikai Szakreferens kiválasztásáról még nem döntöttek, javasolt azt május hónap végéig megtenni. Szakreferens kollégák párhuzamosan több szervezet energetikai teendőit is ellátják, így a következő hetekben a helyszíni bejárások és előző évek adatainak feldogozása reálisan csak több hetes ütemezéssel lesz kivitelezhető. Biztosítsanak szakreferens kollégáknak rugalmas időkeretet a határidő előtti előkészületekhez, megbízásaikat május hónap végéig küldjék ki!


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük