| Magyarország

Európa egyik legkülönlegesebb gátja!


thames-barrier-7

thamesBarrier-working-1A Temze-gát (angolul Thames Barrier) egy árvíz elleni létesítmény az angliai Temze folyón. A gát 1974 és 1984 között épült Woolwich Reach-nél. Használatára először 1983-ban került sor. A Temze-gát a világ második legnagyobb mozgatható gátja. (A legnagyobb a holland Maeslantkering.)

A gát London belvárosától nem messze, a folyón lefelé található. Megakadályozza London elárasztását abban az esetben, ha egy kivételesen magas hullám érkezik a tenger felől. A gátat csak a hullám idejére szükséges bezárni. Amint a hullámok elcsendesednek a kapukat le lehet ereszteni, kiengedve a gát mögött felgyülemlett víztömeget.

thamesBarrier-working-2

thames_barrier_sequence

A Temze-gát a folyó egy 523 méter széles szakaszán épült. A gát 9 kapuja és két további pillére négy 61 méter és két 10 méter széles hajózható, valamint négy nem hajózható ágra osztja a Temzét. A nyílások között keresztben elhelyezkedő kapuk alakja íves.Ezeket elforgatva zárják el a folyón a víz útját. Karbantartás alkalmával a kapuk teljesen kiemelhetők a vízből. A kapuk acélból készültek, belsejük üreges. Ha leeresztik őket, megtelnek vízzel, felemelkedéskor pedig levegővel. A középső négy kapu a legnagyobb. Súlyuk 3500 tonna, hosszuk 67 méter és magasságuk körülbelül 11 méter.

1990 előtt a gátat évente átlagosan egy-két alkalommal zárták. Azonban 1990 óta ez a szám évente négy alkalomra nőtt. 2003-ban 14 egymást követő hullámot fogott fel a gát.2007. november 9-én egy északi tengeri vihar következtében két alkalommal is le kellett zárni a kapukat.

thames-barrier-2

thames-barrier-3

thames-barrier-5thames-barrier-8

forrás: amusingplanet


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük