| Magyarország

Agyba ültetett fekete doboz, így biztosan előkerülnek az eltüntek


A DARPA az emberi agy fekete dobozának fejlesztésébe kezdett. Az amerikai védelmi minisztérium megbízásából indított kutatás célja egy olyan implantátum elkészítése, amelyet az amerikai katonák agyába ültetnének.

39A chip egyik funkciója, hogy rögzítené memóriájuk tartalmát, és amennyiben a katona agysérülést szenvedne, a fekete doboz segítségével visszaállíthatnák emlékeit. Másik felhasználási lehetősége, hogy a kiképzés során vagy szolgálatteljesítés közben a megfelelő agyi régiók stimulációjával felgyorsítható lenne a katonák tanulási folyamata, így hamarabb tanulnának új képességeket, és javulna a reakcióidejük is. 

A feladat két nagy probléma elé állítja a kutatókat. Fel kell dolgozniuk és dekódolniuk az emberi idegrendszer jeleit. Ennek egyik módszere lehet, hogy hatalmas teljesítményű számítógépekkel dekódolják a látóideg jeleit. Nehezíti a dolgot, hogy jelenleg még egy csomó idegcsoport nem érhető el, így nem tudhatjuk, hogy egy adott személy mire gondol, vagy mit érez. A másik, hogy a fekete dobozban tárolt információt később fel is kell dolgozni, majd az így kapott információval újra kell programozni a sérült agyat. Ilyet még soha senki nem csinált, hiszen az agy elektromos impulzusait sem sikerült még dekódolni.

forrás: interestingengineering
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük