| Magyarország

Szintetikus “élőlényt” készítettek Japánban. Döbbenet!


Felválthatják az embereket a robotok?

57Az androidspecialista Isiguro Hirosi legújabb robotjait kedden mutatták be a sajtónak a Miraikan múzeumban. Az Otonaorid női robot, valamint a Kodomoroid robotkislány mellett a Telenoid névre keresztelt, hegyes karú, haj nélküli, próbaba-torzóra emlékeztető robotot is láthatták az újságírók. Az androidok bőre szilikonból készült és mesterséges izmok teszik látványukat még hasonlatosabbá az emberhez.

A távirányítással működő robotok a kiadott hanggal szinkronban mozgatják az ajkukat, felvonják a szemöldöküket, pislognak és ingatják a fejüket. A bemutatón ülve maradtak, de a kezüket használták.

A Kodomoroid hiba nélkül olvasta fel a híreket, egyszer sem botlott meg a nyelve a nyelvtörő szavakban. A kislányrobot különböző hangokon képes megszólalni, egyik percben mély férfihangot, a másikban csicsergő kislányhangot tud kiadni. Isiguro elmondta, hogy technológiai innovációkkal vált lehetségessé a kisebb, gyermekméretű robot megalkotása.

Az Oszaka Egyetem tudósa szerint a múzeumban alkalmazott robotok segítségével azt is vizsgálhatják, hogyan reagálnak az emberek a humanoid robotokra, és hogyan kommunikálnak velük. Az új androidokkal szerdától találkozhat a közönség a tudományos újdonságokat felsorakoztató Miraikan múzeumban.

Az androidok készítésével azt is felfedezzük, mit jelent embernek lenni, megvizsgáljuk a kérdést, hogy mi az érzelem, a tudatosság, a gondolkodás” – mondta Isiguro.
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük