| Magyarország

Paradicsompalánta kiskertben és balkonon.


A kiskertben és a balkonon érdemes a palántázást már április közepén megkezdeni, mert ha nincs tavaszi fagy, illetve meg tudjuk védeni a palántát, akkor korán lehet szüretelni és fogyasztani. Paradicsom totál

A paradicsom fagyérzékeny növény, ezért a nagyüzemi kertészetekben csak a fagyok elmúltával ültetik ki palántát szabadföldbe. A kiskertben és a balkonon azonban mégis érdemes a palántázást már április közepén megkezdeni, mert ha nincs tavaszi fagy, illetve meg tudjuk őket védeni, akkor korán lehet szüretelni és fogyasztani.

Ha az időjárás hidegre fordul, akkor a kiültetett palánták megvédhetők a fagy hatásától oly módon, hogy a palántákat földdel felkupacoljuk; ezt a paradicsompalánták két-három napig viselik el, azután ki kell bontani őket. Védhetjük a palántákat papírsüveggel, szalmatakarással, továbbá úgy is, hogy agyagcserepet vagy műanyag védőkalapot bontunk föléjük.Ha a korán kiültetett palántákat mégsem tudjuk megvédeni, akkor – az időjárás javultával – pótoljuk az elpusztultakat.

Elültetésük előtt a gödörbe egy kevés érett istállótrágyát, komposztot vagy egy Buviplant tablettát tegyünk.

A paradicsompalántákat mélyen kell ültetni, mert a szárukon is fejlesztenek járulékos gyökereket. Márpedig minél több a gyökér, annál erősebb lesz a növekedés, és több lesz a termés! Ha a palánták nevelésük közben megnyúltak, akkor a szár alsó részét fektessük vízszintesen az ültetőgödörbe.

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/paradicsompalanta-kiskertben-es-balkonon.html
50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük