| Magyarország

AZ M4-BE AZ ELSŐ BEHATOLÁS ÉLMÉNY MARAD!


Pláne 20 évnyi várakozás után.
Rossz az, aki rosszra gondol. Kizárólag azt az érzést elevenítettem fel, hogy milyen jó volt utazásgátló jegy nélkül átmenni az összes metróállomáson. Ennyi mosolygós és izgatott embert még nem láttam a föld alatt.

Most, hogy kellőképpen felhergeltelek, remélhetőleg pozitív értelemben, mesélek egy kicsit. Hogy ne fáradjon el a szemed az olvasástól, képekkel szakítom meg mondandómat.

Azt hiszem az egyik legfontosabb információ, hogy a 4-es metró első szakasza a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között közlekedik.IMG_0550 IMG_0341

Nagyon figyelj!

A 10 új állomásból 2 személyes kedvencemet fogom kiemelni, kiegészítve az átszállási csomóponttal. A cikk végére már indulsz is átélni a csodát, amíg újdonság és öröm tömegközlekedni a még friss és tiszta metróállomásainkon és szerelvényeinken.

Tessék vigyázni, az élmények a mindennapi rutin nyomására zárulnak!  Indulhatunk?

Első megálló – Átszállás a jövőbe a Kálvin térenIMG_0516 IMG_0581

2014. március 29-én péntek este félhét körül megindultunk a városba. Óbudáról startoltunk. Villamospótló busszal átzötykölődtünk az Árpád hídon, majd felszálltunk a hármas metróra. A megszokott környezetben, bambulva értünk el a Kálvin térig. Leszállás után a monoton menetelő tömeg után eredtünk az ismeretlen felé… Ciki vagy sem, külföldi feltérképező útjaim során lett rajtam utoljára úrrá a kíváncsiság egy város tömegközlekedési kultúrája és stílusa iránti.

Budapesti lakosként turista izgatottsággal értem a hármas és négyes metró átjárójához. A mindennapi elavult és unalmas szürkeségből szó szerint átléptünk a modern technika világába. A napsugár erejével villanyozott fel a sárga és narancssárga színekben pompázó falak kitűnő fénye. A mozgólépcső citromsárga jelzőcsíkjai is azonnal emelték a magasba jutás hangulatát.

A Kálvin téri mozgólépcsők körüli mozaik érdekessége, hogy távolról nézve kottát rajzol ki a szakértők szeme előtt: Kodály Psalmus Hungaricusának részletét.

IMG_0322 Kálvin térTermészetesen magára a metróra is felszálltunk, miután szétnéztünk mindenhol a Kálvin téren. Tágas térrel rendelkező, világos és vidám színekkel tarkított, teljesen átjárható szerelvényre pattantunk fel.

Nem tudom, hogy az ajtóval szemben található kapaszkodó azért hasonlított-e számomra egy habverőhöz, mert már nagyon behabzsoltam volna egy krémest.. mindenesetre igyekeztem készíteni róla egy látványos fotót, hogy mindenki maga dönthesse el.

IMG_0382 IMG_0335

Második megálló – Móricz Zsigmond körtér, a kiállítóterem

Az állomás szakítva a hagyományokkal feltűnő színkavalkáddal hívja fel magára a figyelmet. Azt beszélik, hogy a betonelemek harsány színeit az élet alakította, mert véletlenül túl sűrűre festették a lazúrt. Hirtelen úgy éreztem, mintha egy kiállítóteremben lennék, ahol a VIP vendégek az esti sztárfellépőt várják.. helyette azonban már be is futott a következő metró, és már robogtunk is tovább.

IMG_0402 IMG_0409

A bal oldali képen látható szelektív hulladékgyűjtőről jut eszembe, hogy anyukám mindig azt mondta, hogyha minden nap minden ember csak egyetlen szemetet dobna el a Földön, hulladékkupacban úszkálnánk mindenhol. Milyen igaza van! Ezt a gondolatsort kibővítendő ajánlom figyelmetekbe a képen megfigyelhető szelektív hulladékgyűjtőt, és csak remélni tudom, hogy mindenki megfelelően tudja és szeretné is használni!

Kedvenc megállóm következik – Szent Gellért tér

IMG_0441 IMG_0445

Ahogy megpillantottam a fal különleges mozaikborítását, azonnal a fürdőzés gondolata jutott eszembe. Itt megemlíteném gyorsan, hogy Koromóczky Tamás képzőművész rakta ki az alagutat színes, spirál mntás mozaikkal, ezzel speciális vizuális hatást teremtve. A szintén színes mozgólépcsőn áthaladva, és az utolsó lépcsösorok két oldalán elhelyezkedő kis csobogókat megpillantva már kétségem sem volt afelől, hogy ez a megálló mindenkit emlékeztetni fog arra, hogy Budapest fürdőváros. El is felejtettem, hogy milyen csodálatos látvány tárul elém a Szent Gellért téren, bármerre is nézek.

IMG_0469-001 IMG_0473

IMG_0478 1236366_612818782127414_1961121050_n

Majdnem elfelejtettem megosztani veletek! Végig azon gondolkoztam, hogy vajon miért nem mondják be minden megállónál, hogy az ajtók melyik oldalon nyílnak. Aztán két dologra jöttem rá:

1. Minden megállónál a bal oldalon nyílik mindkét irányba, hiszen  minden állomásnál középen várakozunk.

2. Több mint nyolc évig szőke voltam, úgyhogy ezt a kis bakit itt és most megbocsájtom magamnak. Remélem Ti is!

Már csak az utolsó gondolatom bírd ki, ígérem nem tart sokáig!

Mindenkinek van igazsága abban is, ha szidja vagy nevetségesnek tartja az M4-es metróvonal körüli felhajtást, egy dolgot azonban jegyezzünk meg:

MINDEN CSODA HÁROM NAPIG TART, DE AZ ÉLMÉNY MEGMARAD! HA MÁR 20 ÉVET VÁRTUNK ERRE A CSODÁRA, PRÓBÁLJUK MEG LEGALÁBB EGY KICSIT ÉLVEZNI!

IMG_0415 IMG_0520

IMG_0355 IMG_0504

Jegyeket, bérleteket vasárnap estig, azaz 2014. március 30-ig nem kérnek! Jó utat!

 

 


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük