| Magyarország

LÉTEZIK A LUKÁCS LEGENDA?


1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a fürdő kiépítését, 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól a területet és tovább bővítette az intézményt, az épület megtervezésével Ray Rezsőt bízta meg. 1893-ban a fürdőt részvénytársasággá alakították, felépítették egy gyógyszállót, iszapfürdőt, népgyógyfürdőt, modern népgyógyászati osztályokat és uszodákat.

 

393px-Szent_Lukács_gyógyfürdő_iszapfürdőEkkor vezették be a Szent Lukács gyógyfürdő elnevezést. A Gellért fürdő megnyitásáig ez volt Budapest legmodernebb és legnépszerűbb fürdője, sok beteg érkezett külföldről is az intézménybe. Ekkor alakult ki az a szokás, hogy a gyógyult betegek márvány „hálatáblákat” helyeztek el az épületen, melyeknek nagy része a második világháború során megsemmisült. A megmaradt táblákat a felújítás során az épület falába építették.

fotó

 

1937-ben készült el a fürdő ivócsarnoka, melyet a millenniumi kiállítás fogadócsarnokának márványából építettek fel. Az ivócsarnokot József Ferenc királyi herceg avatta fel, az 1937. október 7. és 14. között a magyar fővárosban megrendezett első Nemzetközi Fürdőügyi Kongresszus eseménysorozatának részeként.

Az ivókút jelenlegi állapota130-b

 

A Szent Lukács gyógyfürdőt a 19. század óta nem csak a pihenés és rekreáció miatt keresték fel, hanem a társasági élet központja is volt. A 20. században számos magyar értelmiségi, közéleti személyiség látogatta az intézményt, többek között Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Vas István, Jékely Zoltán, Kolozsvári Grandpierre Emil, Némethy Ferenc, Déry Tibor, Zelk Zoltán,Makk Károly, Bacsó Péter, Kállai Ferenc és Örkény István. Némethy Ferenc 78 éves korában a Lukács fürdőben hunyt el. Az intézményt ma is több neves személyiség látogatja.

Ha szeretnéd tudni, milyen érzés fűtött márvány masszírozóágyon, keleti hangulatban egy olívaolajos, szappanhabos masszázs? Hogyan kapcsolódhatsz ki, relaxálhatsz egy kád termálvízben? Gyere el, próbáld ki a társasági pihenést a legendás és ötcsillagos minősítéssel büszkélkedő Lukácsban! Megéri!

21658_lukacs-gyogyfurdo-321658_lukacs-gyogyfurdo-4

10-b

141-b

 

 


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük