| Magyarország

Ahol őslényekkel találkozhatsz!


gallery-of-comparative-anatomy-1

Orrszarvúk, elefántok, teknősbékák, hüllők, mókusok nyugszanak 17 millió éve Franciaország délnyugati részén, ahol nemrégiben nyílt meg Európa egyik legnagyobb őslénytani múzeuma.„Valóságos aranyszőnyegen jártam. Életemben nem láttam még ilyet” – mesélte Francis Duranthon, a toulouse-i Természettudományi Múzeum főrestaurátora és igazgatója, emlékezve a lelet 1988-as felfedezésére.

gallery-of-comparative-anatomy-3

A fiatal paleontológust egy Montréal-du-Gers melletti kőbányából hívták a helyszínre, ahol egy robbantás után megkövült csontokat találtak. „Mindenütt csontok voltak! Annyi csont volt, hogy azt sem tudtuk, merre kezdjük a feltárást” – mesélte a szakember.

Húsz évvel később igen tekintélyes lett a mérleg: több mint 20 ezer azonosított csontváz, összesen 90 fajhoz tartozó állaté, amelyek közül négy máig ismeretlen. Ez Európa egyik leggazdagabb lelete.

A montréal-du-gers-i lelet 1,5 hektáros – ebből 400 négyzetmétert tártak fel -, a miocén korba (24-5 millió évvel ezelőttre) nyúlik vissza, és egy mocsár lehetett, ahol rengeteg állat rekedt.gallery-of-comparative-anatomy-2

Tanulatlan szemnek az egész egy nagy temetőnek tűnhet, ahol össze-vissza hevernek a csontok a föld alatt. Valójában ez „egy miocén kori pillanatfelvétel 17 millió évvel ezelőttről”, amikor Gascogne helyén még őserdő volt – mondta a múzeumigazgató.

Egy koponya, rajta három lyukkal – harapások nyomaival – egy húsevő állat koponyájától 30 centiméterre tanúskodik a két állat közötti halálos viadalról. Kissé távolabb egy repülő mókus kövülete árulja el, hogy magas fák voltak hajdan a térségben.

Másfél méteres átmérőjű kétéltű teknősbékák, 2-3 méter hosszú krokodilok, vízilovak tanúskodnak arról, hogy valaha tó és folyó volt a környéken, amelyeknek a kölcsönhatásaként létrejött a mocsár.

Az elefántcsontok az Eurázsia és Afrika közötti érintkezésről tanúskodnak, mivel ezek a vastagbőrűek Afrikából származnak.gallery-of-comparative-anatomy-5

gallery-of-comparative-anatomy-6

gallery-of-comparative-anatomy-8

gallery-of-comparative-anatomy-9

gallery-of-comparative-anatomy-11

gallery-of-comparative-anatomy-13

forrás: amusingplanet


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük