| Magyarország

24 tény, amit nem tudsz a sörről

Illusztráció: sör

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a téli maratón kihisztizte magát és tovább állt, helyet adva a természet újjászületésének. Ezen a télen különösen új színt kaptak a meteorológusok  félve kimondott szavai: “jön a jó idő, de előtte még egy olyan hóvihart kapunk a nyakunkba, hogy az egész ország szó szerint befagy”, “nem kell félni a tél nem tarthat örökké, dehogy mikor múlik el arról fogalmunk sincs”.

Ahogy a természet feléled, úgy vele mi is. Levetjük magunkról a kilós ruhákat, bűntudat és a félelem érzete nélkül válthatunk nyári gumikra és szerelembe esünk, de ha nem az se baj. Nők ide vagy oda, a sör legalább örök. Annak ellenére, hogy a sör a tavasz-nyár kellemesebb időjárásaikkor esik a legjobban, a mostani bitang mód hideg télen se utasítottuk el az aranyló és jéghideg barátunkat. Ez így volt és így is lesz.Viszont vajon mindent tudunk a sörről? Hogy az ősi inkák nyálból készítették? Hogy minden sör ivó valószínűleg cenosillicaphobiától szenved? Hogy a sör olyan, mint a vitamin? Hogy a sörtől okosabb leszel? De nem csak a sörtől leszel okosabb, hanem ettől a 24-es sör-tény gyűjteménytől is. Álljunk fel a géptől, cammogjunk oda a hűtőhöz, vegyünk ki egy sört, cammogjunk vissza és huppanjunk le, az alátéttel nem foglalkozunk, mert most olvasunk!

1. “A sör bizonyítéka annak, hogy isten szeret minket.” – Ben Franklin

2. Zythology – A sör tanulmánya és készítése – különösen beleértve a főzési folyamatot.

3. A legelső emberek által írt és megtalált sör készítési receptet egy kő táblára vésték, verses formában, több mint 5000 éve.

4. A legöregebb sör reklám, Kr. e. 4000, egy agyag táblába vájt nagy dekoltázsú lányt ábrázolt, aki két sört szorongatott a kezeiben. A következő szöveg állt rajta: “Igyál Ebla Sört – az oroszlán szívű sört!” Ezeket figyelembe véve meg kell említenem, hogy a sör reklámok azóta se fejlődtek túl sokat… Ennek ellenére szerintem még mindig a “legértelmesebb reklámok” közé tartoznak.5. Az első hivatalos sörfőzők nők voltak.

6. A sörben használt komló ugyanazon a növényi ágazaton van, mint a marihuána.

7. Az első feljegyzett részeges gázolás Kr. e. 2000-ben történt az ősi Egyiptomban.

8. A sör rosszul ment. A brit sörfőzők sajnos nem számoltak azzal a ténnyel, hogy amikor Indiába küldték az italaikat, a hosszú úton a sör ihatatlanná válik a hajó rángatózása miatt. Ezt ellensúlyozva több alkoholt és több komlót raktak a készítők a söreikbe, így létrehozva az erőteljes és a sztenderd sörtől eltérő ízű “India Pale Ales-t”, az IPA-t.

9. Több mint 400 típusú sör létezik. Belgium rendelkezik a legtöbb individuális sörmárkával.10. Cenosillicaphobia – félelem a kiürülő sörös üvegtől. Ez talán az egyetlen olyan fóbia, ami ténylegesen létezik és mindenki rendelkezik vele.

11. A legdrágább sör, a Vieille Bon Secours ezer dollárba kerül. Ez a nedű olyan drága, hogy a világon csak egyetlen egy bárban kapható, mégpedig a londoni Bierdrome-ban.

12.  A mezőgazdasági forradalom fő kirobbantója is a sör volt – nemes egyszerűséggel az emberek még többet akartak. Ennek köszönhető az eke, a kerék és az öntözőrendszer feltalálása is.

13. Létezett anno nyálból készült sör. Az inka lányok 8-10 évesen kukoricát rágcsáltak, amíg pép állagú nem lett és kiköpték egy nagy meleg vízzel teli kádba, ahol ezt hetekig állni hagyták. Ha nem fogyasztanák el ezt, akkor később – ez a nyúlós és darabos egyveleg – megszilárdult volna.

14. A legöregebb sörfőző márka a Bayrische Staatsbrauerie Weihenstephan, igen németek és München közelében alapultak, több mint 1040 éve már.

15. A sör majdnem minden ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van a túléléshez. A Középkori Európában használt diétákban nagyon sokszor szerepelt a sör. Sört ittál a túlélésért. Még érdekesebb, hogy nem csak felnőtteken használták. A gyerekeket is szintén ezzel itatták, mint tápanyag pótló és ez egy fajt energia forrás is volt nekik.

16. Angol tanulmányok szerint azon nők, akik ésszel isznak, jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek, mint a nem ivók. Kutatók továbbá arra is rámutattak, hogy a sör emeli a HDL koleszterin szinten (az a jó koleszterin) és csökkenti a szívbetegség hajlamait is.

17. Amerikai tanulmányok szerint meg a sörrel a vesekő felbukkanása is megelőzhető. Szerintük napi egy sör 40%-al csökkenti a kialakulás esélyét.

18. Egy másik jenki tanulmány szerint a sör nem csak véd hanem erőssé is tesz, méghozzá a csontjaidat. Szélesebb a mosoly, mikor a “lehet inni kéne” átváltozik az “inni kell” öntudatos kijelentéssé.

19. Történelmileg a sörkészítés egy nemes időtöltésnek számított a nőknél. Az ősi Peruban például a sörfőzőket a nők elit rétegei vezették. Elvárás volt, hogy nem csak nemes származásúak legyenek, hanem rendkívül szépek is. Az angol “Brewster” szó például ezt a réteget tömöríti egy szóba.

20. Az ősi Egyiptomban írásos törvény is volt az ellen, hogy a férfiak készíthessenek és árusíthassanak sört.

21. A 19. században a német nők napi 7 pint (kb. 3.3 liter) sört ittak, abban a hitben élve, hogy ez szükséges a gyermekek szoptatásához.

22. Hammurapi törvényei szerint is inni kell. Kijelentette, hogy a társadalmi elhelyezkedésétől függetlenül minden embernek napi egy sörhöz hozzá kell jutnia. Ugyanitt, Babilonban, a nőket belefojtották a sörükbe, ha rossz minőségűt készítettek.

23. A Cseh-köztársaság több sört iszik (per főként számolva), mint bármelyik ország. Csakhogy a kínaiak az utóbbi két évben ebben is átvették a vezetést, összesen 350 millió hektolitert fogyasztva. Kína ugyancsak a leggyorsabban növő sör üzlet a világon. Az Egyesült Államok összesen a második helyen van, míg per főként számolva csak a tizenegyedikek.

24. Az első dobozos söröket 1935-ben csinálták, így az ívó nemzedékeknek nem kellet bárokba járniuk, hogy sörhöz jussanak. A hatos csomagolást ugyancsak könnyebb volt hazavinni.


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük