| Magyarország

A légpárnás hajók forradalma!


 

partraszállító hajó a partraszállítási (deszant-) hadműveleteknél alkalmazott különleges felszereltségű hajó. Létrehozásuk a második világháború folyamán kialakult hadi helyzetnek köszönhető. Előtte általában csónakokkal rakodták ki a katonákat és a felszerelést, de az új követelmények új megoldásokat kívántak.

Ebben főleg az amerikaiak jártak az élen, hisz nekik az európai és a csendes-óceáni fronton is több partraszállást kellett végrehajtani. Többféle méretben és különleges feladatra alakítottak ki hajókat, amik mára tovább fejlődtek.

A hajótest és a víz (vagy szárazföld) felszíne közé nyomott sűrített levegőből képződő légpárnán sikló jármű, mely képes mind a tenger felszínén, mind a szárazföld sima talaján haladni. A légpárnás járművek vízi közlekedésre alkalmas változata.

A partraszállításoknál a partok 70%-kára képes kijutni, míg a hagyományos járművek csak 15%-ra. A kifejlesztő országon Nagy-Britannián kívül igazából főleg a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban terjedt el. Az oroszok igen sokféle változatott fejlesztettek ki, például Gus, Aist és a Pomornik-osztály. Vízkiszorításuk 27, 220, 350 t. Az amerikaiaknál egy osztályt alakítottak ki, viszont 85 darabot gyártottak belőle, jelzése LCAC, vízkiszorítása 87 t.– forrás: cracktwo


50.000 emberhez szeretnénk eljutni, csatlakozz egy lájkkal!


Ha szerinted másokat is érdekelhet ez a cikk, akkor oszd meg velük!


Van véleményed? Ne tartsd magadban!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük